flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіація - основа альтернативного врегулювання спорів

26 січня 2024, 10:55

22 січня 2024 року в Мукачівському міськрайонному суді Закарпатської області було проведено навчальний тренінг для суддів на тему: «Медіація – основа альтернативного врегулювання спорів». Даний тренінг проведено суддею, заступником голови Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Іваном Котубей, який пройшов спеціалізоване міжнародне навчання з медіації для суддів, організоване Польською секцією GEMME  Europe та американським фондом Вайнштейна. В даному заході прийняли участь 15 суддів Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області.

В ході навчання судді обговорили важливість інституту медіації, як основи альтернативного врегулювання спорів, який має майбутнє в Україні. Всі присутні погодилися з пропозицією докладати максимум зусиль, щоб пришвидшити цей процес.

Інтеграція медіації в судову систему зменшить навантаження на суддів, підвищить доступність до правосуддя, а також надасть громадянам ширші можливості обирати механізми вирішення спорів.

На сьогоднішній день в Україні дуже низький рівень обізнаності щодо медіації, в тому числі і серед суддів. Суди дуже повільно сприймають ідеї медіації.

Саме судді повинні стати носіями нової культури вирішення спорів, а дуже важливим і необхідним є участь суддів в різних проектах, навчальних програмах з медіації.

Іван Котубей під час тренінгу поділився з колегами знаннями, отриманими під час навчання в Польщі, ознайомив присутніх з діяльністю міжнародної організації GEMME, а також з організацією GEMME Ukraine, яка активно поширює інститут медіації в Україні, сприяє розвитку взаємодій медіації та судочинства.

Судді висловили вдячність GEMME Ukraine за надану можливість представнику суду відвідати міжнародний тренінг та за активне сприяння розвитку інституту медіації в Україні.