flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення від 30.08.2023 р

30 серпня 2023, 11:17
Справа № 303/7117/23
2о/303/212/23
 
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 серпня 2023 року                                      м. Мукачево
Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області у складі судді Полянчука Б.І., при секретарі Варваринець Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Конашкова Георгія Андрійовича, заінтересовані особи: Усєінова Катерина Володимирівна, Мукачівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Мукачівському районі Закарпатської області Західного міжрегіо­нального управління Міністерства юстиції про встановлення факту,
ВСТАНОВИВ:
Конашков Г.А. звернувся до суду з заявою про встановлення факту народження дитини, у якій зазначив, що він з 23.08.2016  перебуває у шлюбі з Усєіновою К.В., який зареєстрований Печерським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві за актовим записом №1722 від 23.08.2016. Від шлюбу в них народилися: Конашкова С.Г., 10.02.2017 року народження, Конашков Л.Г., 23.01.2019 року народження. 23.01.2019 в Севастопольському міському пологовому будинку його дружина Усєінова К.В. народила дитину чоловічої статі, що підтверджується свідоцтвом про народження дитини російського зразка, оскільки на час народження дитини Автономна Республіка Крим була окупованою. Метою встановлення факту народження дитини є необхідність її реєстрації та отримання свідоцтва про народження українського зразка, оскільки по факту дитина народилась на території України в м. Севастополь, яке знаходиться на тимчасово окупованій території. Свідоцтво про народження Конашкова Л.Г., 23.01.2019 року народження  видане органом, що підпорядкований російській окупаційній владі. Просив встановити факт народження 23.01.2019 в м. Севастополь, Автономна Республіка Крим, Україна, дитини чоловічої статі - Конашкова Л.Г. від матері Усєінової К.В., 01.06.1985 року народження, уродженки м. Стаханов, Луганської області, громадянки України, проживає та зареєстрована за адресою: Луганська область, м. Стаханов, вул. О. Кошевого, буд. 7, кв. 29 та батька громадянина України Конашкова Г.А., 22.06.1983 року народження, уродженця м. Севастополь, проживає за адресою: м. Київ, вул. Антонова, буд. 2/32, корп. 8, кв. 107.
Заявник у судовому засідання заявлені вимоги підтримав та пояснив суду, що оскільки він не має можливості надати для реєстрації народження дитини документи, встановленого законодавством України зразка, з метою захисту законних прав та інтересів народженої дитини йому необхідно встановити факт народження від матері Усєінової К.В. та батька Конашкова Г.А., дитини чоловічої статі - Конашкова Л.Г., 23.01.2019 року народження в м. Севастополь, Україна.
Усєінова К.В. у судове засідання не з’явилася, про дату, час та місце судового засідання повідомлена належним чином у порядку передбаченому ст. 12-1 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»
Представник Мукачівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Мукачівському районі Закарпатської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.
З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступного.
Відповідно до п. 7 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.
Відповідно до ч.1 ст.317 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.
Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження передбачена ст.13 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», відповідно до якої державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.
Відповідно до ст.133 ЦПК України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір'ю, а чоловік - батьком дитини.
Згідно копії паспорту серії АР №385827, виданого 14.06.2005 Гагарінським РВ УМВС України в місті Севастополь Конашков Г.А., 22.06.1983 року народження є громадянином України.
Із наданої суду копії свідоцтва про шлюб, виданого 23.08.2016  Печерським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві вбачається, що Конашков Г.А.  та Усєінова К.В. уклали шлюб 23.08.2016.
Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» вся територія м. Севастополя відноситься до тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України.
На підтвердження факту народження дитини заявник надав суду копію родового сертифікату серії Г №1468101 від 23.01.2019 із талоном до нього №3-2, де зазначені відомості про породіллю Усєінову К.В. та новонароджену 23.01.2019 дитину чоловічої статі Конашкова Л.Г., а також свідоцтво про народження серія І-КМ №576577 Конашкова Л.Г., 23.01.2019 року народження, виданого 22.09.2020 Відділом реєстрації актів цивільного стану Гагарінського району міста Севастополь управління ЗАГС міста Севастополя, в якому мамою дитини зазначена Усєінова К.В., а батьком Конашков Г.А. 
Судом встановлено, що зазначені родовий сертифікат із талоном до нього та свідоцтво про народження видано органами на тимчасово окупованій території України.
Відповідно до частин 1-3 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» державні органи і органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та Законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсними і не створює правових наслідків.
Аналізуючи надані заявником докази, які підтверджують факт народження дитини: копію родового сертифікату серії Г №1468101 від 23.01.2019 із талоном до нього №3-2; копію свідоцтво про народження серія І-КМ №576577, суд бере до уваги рішення Європейського суду з прав людини у справах проти Туреччини (зокрема, «Loizidou v. Turkey». «Cypms v. Turkey»), а також Молдови та Росії (зокрема, «Mozer v. the Republic о f Moldova and Russia». «Ilascu and Others v. Moldova and Russia»), де, ґрунтуючись на Консультативному висновку Міжнародного суду (ООН) у справі Намібії (Namibia case), ЄСПЛ наголосив, що першочерговим завданням щодо прав, передбачених Конвенцією, завжди має бути їх ефективна захищеність на території всіх Договірних Сторін, навіть якщо частина цієї території знаходиться під ефективним контролем іншої Договірної Сторони. Такий висновок ЄСПЛ слід розуміти в контексті сформульованого у згаданому Консультативному висновку Міжнародного суду (ООН) у справі Намібії так званого «намібійського винятку», який є винятком із загального принципу щодо недійсності актів, у тому числі нормативних, які видані владою не визнаного на міжнародному рівні державного утворення. Зазначений виняток полягає в тому, що не можуть визнаватися недійсними всі документи, видані на окупованій території, оскільки це може зашкодити правам мешканців такої території. Зокрема, недійсність не може бути застосована до таких дій, як, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів, невизнання яких може завдати лише шкоди особам, які проживають на такій території. Застосовуючи «намібійський виняток» у справі Кіпр проти Туреччини», ЄСПЛ, зокрема, зазначив, що виходячи з інтересів мешканців, що проживають на окупованій територій треті держави та міжнародні організації, особливо суди, не можуть просто ігнорувати дії фактично існуючих на такій території органів влади. Протилежний висновок означав би цілковите нехтування всіма правами мешканців цієї території при будь-якому обговоренні їх у міжнародному контексті, а це становило б позбавлення їх наймінімальніших прав, що їм належать.
Відповідно до ст.7 ЗУ «Про громадянство України» особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.
Відповідно до ст.ст. 3,8,9 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.
Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989, ратифікованою постановою Верховної ради України від 27.02.1991 №789-ХІІ, дитина має бути зареєстрована одразу після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов`язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.
Судом встановлено, що заявник не має можливості отримати документ, що підтверджує факт народження дитини, оскільки вона народилася на тимчасово окупованій території України, а зібрані по справі докази вказують на наявність підстав для задоволення заяви Конашкова Г.А. про встановлення факту народження 23 січня 2019 року дитини чоловічої статі Конашкова Л.Г., який народився у м. Севастополь, Україна.
Щодо вимоги заявника про встановленя факту народження Конашкова Л.Г. у м. Севастополь, Автономна республіка Крим, Україна слід зазначити наступне.
Відповідно до ст..133 Конституції України, систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.
До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь.
Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.
Отже, м. Севастополь має спеціальний статус та не входить до складу Автономної Республіки Крим, тому суд не може встановити факт народження Конашкова Л.Г. у м. Севастополь, Автономна республіка Крим, Україна.
Керуючись ст. ст.258, 259,263-265,315-319,354 ЦПК України, ст. 133 СК України, ст. ст. 3,9 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим тимчасово окупованій території України», ст.7 ЗУ «Про громадянство України», суд
ВИРІШИВ:
Заяву Конашкова Георгія Андрійовича (місце проживання: вул. Антонова, буд.2/32, корп.8, кв.107, м. Київ, реєстраційний номер облікової картки платника податків: 3048811697), заінтересовані особи: Усєінова Катерина Володимирівна, Мукачівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Мукачівському районі Закарпатської області Західного міжрегіо­нального управління Міністерства юстиції про встановлення факту - задовольнити частково.
Встановити факт народження дитини чоловічої статі Конашкова Луки Георгійовича, який народився 23 січня 2019  року у м. Севастополь, Україна, матір’ю якого є громадянка України – Усєінова Катерина Володимирівна, 01.06.1985 року народження, уродженка м. Стаханов, Луганська область (місце проживання: О. Кошевого, буд.7, кв.29, м. Стаханов, Луганська область), батьком якого є громадянин України – Конашков Георгій Андрійович, 22.06.1983 року народження, уродженець м. Севастополь (місце проживання: місце проживання: вул. Антонова, буд.2/32, корп.8, кв.107, м. Київ).
Рішення підлягає негайному виконанню.
Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.
У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.
Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.
Учасник справи, якому повне рішення не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.
Строк на апеляційне оскарження може бути поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.
Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.
 
Суддя