flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала суду від 17.07.2023 р.

31 липня 2023, 15:02
Справа №303/6406/23
2/303/966/23
 
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 липня 2023 року                                                 м. Мукачево
Суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Полянчук Б.І., розглянувши матеріали позовної заяви Лефлер Габріелли Германівни до Бондаренка Микити Андрійовича, треті особи: Виконавчий комітет Мукачівської міської ради, Мукачівська місцева прокуратура про позбавлення батьківських прав, 
ВСТАНОВИВ:
Лефлер Г.Г. звернулась з позовом до Бондаренка М.А., треті особи: Виконавчий комітет Мукачівської міської ради, Мукачівська місцева прокуратура про позбавлення батьківських прав.
Згідно статті 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.
Із відомостей, отриманих судом з Єдиного державного демографічного реєстру в порядку ст.187 ч.8 ЦПК України встановлено, що зареєстрованим місцем проживання відповідача Бондаренка М.А. є Луганська область м. Луганськ квартал Волкова,38 квартира 41.
Оскільки зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача є Луганська область м. Луганськ квартал Волкова,38 квартира 41, тому справа підсудна Жовтневому районному суду м. Луганська Луганської області. 
Статтею 1 ЗУ «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» передбачено, що в зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим в районі проведення антитерористичної операції таким судам, та забезпечити розгляд цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення, підсудних місцевим загальним судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, адміністративних справ, підсудних місцевим загальним судам як адміністративним судам, апеляційним судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, - місцевими загальними судами, апеляційними судами, що визначаються головою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Розпорядженням голови ВССУ від 02.09.2014 № 27/0/38-14 «Про визначення територіальної підсудності справ» передбачено, що відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції», на підставі подань Державної судової адміністрації України на зміну територіальної підсудності судових справ, підсудних розташованим у районі проведення антитерористичної операції місцевим загальним та апеляційним судам, визначено територіальну підсудність Троїцькому районному суду Луганської області цивільних справ, підсудних  Жовтневому районному суду міста Луганська.
Відповідно до частини сьомої статті 147 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, розпорядженням голови Верховного Суду від 06.03.2022 №1/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Троїцького районного суду Луганської області на Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області.
Таким чином, встановлено, що цивільна справа за позовом Лефлер Г.Г. до Бондаренка М.А., треті особи: Виконавчий комітет Мукачівської міської ради, Мукачівська місцева прокуратура про позбавлення батьківських прав підсудна Синельниківському міськрайонному суду Дніпропетровської області.
Стаття 187 ч. 9 ЦПК України передбачає, що якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку встановленому статтею 31 цього Кодексу.
Відповідно до п.1 ч. 1 та ч. 3 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п’яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п’яти днів після залишення її без задоволення.
За викладених обставин цивільну справу слід передати до Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області, оскільки вона належить до територіальної юрисдикції (підсудності) цього суду і не підсудна Мукачівському міськрайонному суду.
Керуючись ст.ст. 27,28,31,187,259,260,261,353,354,355 ЦПК України,
УХВАЛИВ:
Цивільну справу за позовом Лефлер Габріелли Германівни до Бондаренка Микити Андрійовича, треті особи: Виконавчий комітет Мукачівської міської ради, Мукачівська місцева прокуратура про позбавлення батьківських прав передати на розгляд Синельниківському міськрайонному суду Дніпропетровської області.
Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.
Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).
Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення.
Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.
Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.
Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій  статті 358 ЦПК України.
Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.
 
Суддя